Tıbbı ve Aromatik Blog

Evde bakımı kolay bitkiler – Tüm yıl yemeklerinize eşlik etsinler

Evde bakımı kolay bitkiler – Tüm yıl yemeklerinize eşlik etsinler

Evde bakımı kolay bitkiler, az bakım gerektiren bitkilerin tadı lezzetlidir ve pencerenizde güzel görünecektir. Sadece yemeklerinizi güzelleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda mutfağınızda da güzel görünecekler.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Evde bakımı kolay bitkiler, az bakım gerektiren bitkilerin tadı lezzetlidir ve pencerenizde güzel görünecektir. Bir bitki bahçesi, evde yetiştirilen lezzetleri yemeklerinize katmanın harika bir yolu olsa da, pek çok bitki, kışın zorlu koşullarına dayanamaz. Ancak soğuk aylarda mağazadan bitki satın almak yerine, onları kapalı alanda yetiştirmeyi düşünün. Kekik, fesleğen ve biberiye gibi pek çok bitki, pencere kenarında sergilendiğinde tüm yıl boyunca kaplarda yetişir. Sadece yemeklerinizi güzelleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda mutfağınızda da güzel görünecekler.

Evde bakımı kolay bitkiler

Fesleğen

Fesleğen ( Ocimum basilicum ), makarna yemeklerine , salatalara ve daha fazlasına lezzetli bir katkı sağlayan, parlak yeşil yaprakları ve kendine özgü aroması olan hoş kokulu bir bitkidir . Park Seed’in From Seed to Spoon uygulamasının ortak yaratıcısı Carrie Spoonemore, “Fesleğen, sıcaklığa olan sevgisi ve tutarlı sıcaklıklar nedeniyle iç mekanlarda gelişiyor” diyor. Hasat etmek için, fesleğen yapraklarını gerektiği gibi sapların üstünden sıkıştırın, bu daha gür bir büyümeyi teşvik eder.

Yetişkin boyu: 12 ila 24 cm
Bakım gereksinimleri: Tam güneş; nemli, iyi drenajlı toprak

Frenk soğanı

Her yemeğe soğan benzeri harika bir tat katan lezzetli bir garnitür olan frenk soğanı ( Allium schoenoprasum ) kaplarda iyi yetişiyor ve çok çeşitli ışık koşullarına tolerans gösteriyor, diyor. “Yaprakları tabana yakın sapları keserek hasat edin, bu da bitkinin yeni büyüme üretmesine olanak tanır.”

Olgun boy: 12 ila 18 cm
Bakım gereksinimleri: Tam veya kısmi güneş; iyi drenajlı toprak

Maydanoz

Maydanozun ( Petroselinum Crispum ) taze, hafif biberli bir tada sahip, parlak yeşil, kıvırcık veya düz yaprakları olduğunu söylüyor. Yavaş büyüme alışkanlığı ve iç mekan koşullarına uyum sağlama yeteneği nedeniyle iç mekanda yetiştirmek harikadır. Spoonemore, hasat için dış gövdeleri tabandan keserek iç gövdelerin büyümeye devam etmesini sağladığını söylüyor.

Olgun boy: 12 ila 18 cm
Bakım gereksinimleri: Tam veya kısmi güneş; iyi drenajlı toprak

Nane

Nane ( Mentha spp. ), hoş kokulu, dişli yaprakları ve mentol benzeri tadı olan canlandırıcı bir bitkidir. McCabe, yetiştirilebilecek birkaç yaygın çeşidin arasında nane, nane ve çikolatalı nane bulunduğunu söylüyor. Nane, istilacı yapısı nedeniyle kendi kabına ekilmelidir. Hasat sırasında, şekli korumak ve yeni büyümeyi teşvik etmek için yaprakları veya sapları düzenli olarak sıkıştırın. Aşırı hasattan kaçının.

Yetişkin boyu: 12 ila 24 cm
Bakım gereksinimleri: Kısmi gölge; iyi drenajlı toprak

Kekik (Thymus spp.)

Bu az bakım gerektiren bitki, iç mekanda yetiştirmek için idealdir. McCable, kekiğin ( Thymus spp. ), limon kekiği, İngiliz kekiği ve sürünen kekik gibi çeşitli çeşitlere sahip, minik, yeşil yaprakları olan lezzetli bir bitki olduğunu söylüyor. Spoonemore, bu kompakt bitkiyi hasat etmek için bitkiden gerektiği kadar dalları keserek bitkinin tabandan büyümeye devam etmesini sağladığını söylüyor.

Olgun boy: 6 ila 18 cm
Bakım gereksinimleri: Tam veya kısmi güneş; iyi drenajlı toprak

Kekik (Origanum spp.)

keskin, oval şekilli yaprakları ve odunsu gövdesi olan bir Akdeniz bitkisi olan kekik (Origanum spp.) sıcak sıcaklıkları tercih eder ve güneşli bir pencere yakınına yerleştirildiğinde iç mekanlarda gelişir, diyor McCabe. ‘Yunan Fısıltıları’ gibi cüce çeşitleri saksılar için mükemmeldir. Hasat etmek için mevsim boyunca yaprakları sıkıştırın veya sapları kesin (odun dallarını kesmekten kaçının).

Olgun boy: 8 ila 12 inç
Bakım gereksinimleri: Tam güneş; iyi drenajlı toprak

Biberiye

Biberiyenin ( Salvia rosmarinus ) iğneye benzer yaprakları ve odunsu gövdesiyle yemeklere çam aroması katan aromatik bir bitki olduğunu söylüyor. “Biberiye, sıcak ve kuru koşulları tercih ettiğinden özellikle kışların sert geçtiği bölgelerde iç mekan yetiştiriciliğine uygundur” diyor. Hasat için sapları gerektiği gibi budayıp, yeni büyümeyi teşvik etmek için yaprak düğümünün hemen üstüne kadar kesin.

Yetişkin boyu: 12 ila 24 cm’den daha büyük
Bakım gereksinimleri: Tam güneş; iyi drenajlı toprak

Kişniş

Yemeklerinizi, narenciye ve keskin bir tada sahip, narin, dantelli yapraklara sahip kişniş ( Coriandrum sativum ) ile tatlandırın. Spoonemore, “Kişniş iç mekanlarda iyi yetişiyor, ancak cıvatalanmaya eğilimlidir, bu nedenle sık hasat ve daha düşük iç ortam sıcaklıkları yaprak üretiminin uzatılmasına yardımcı olabilir” diyor. Kişniş yapraklarını tabana yakın sapları keserek hasat edin.

Olgun boy: 12 ila 36 cm
Bakım gereksinimleri: Tam güneş; iyi drenajlı toprak

Tarhun

Dar, yeşil yaprakları ve meyanköküne benzer tadı olan bir Fransız bitkisi olan tarhun ( Artemisia dracunculus ) kapalı mekanlarda serin sıcaklıkları ve dolaylı güneş ışığını tercih ediyor, diyor. Hasat etmek için, büyüme mevsimi boyunca yaprakları sıkıştırın veya sapları kesin. Sürekli hasat için her ay tohumdan yeni saksılara tarhun ekebilirsiniz.

Olgun boy: 12 ila 18 cm
Bakım gereksinimleri: Kısmi gölge; iyi drenajlı toprak

Defne

Çorba ve güveçleri tatlandırmak için kullanılan, parlak, oval şekilli yaprakları olan, yaprak dökmeyen bir çalı olan defne defnesi ( Laurus nobilis ), pencere otu olarak iç mekanlarda yetiştirilebilir. Yavaş büyüyor ancak uygun budama ile iç mekanda küçük bir ağaç olarak muhafaza edilebileceğini söylüyor. “Maksimum ışık için güneye veya batıya bakan bir pencerenin yakınına yerleştirin. Eşit büyüme için saksıyı düzenli olarak çevirin” diyor. Genç yaprakların daha hafif bir tada sahip olduğunu akılda tutarak, yaprakları gerektiği gibi hasat edin.

Olgun boyu: 1 ila 2 metre, ancak boyutu kontrol etmek için budanabilir.
Bakım gereksinimleri: Tam güneşten kısmi gölgeye; iyi drenajlı toprak

Adaçayı

Adaçayı (Salvia officinalis) kadifemsi, gri-yeşil yaprakları ve keskin, dünyevi tadı olan dayanıklı bir bitkidir. Adaçayı, bol güneş ışığı aldığı ve iyi hava sirkülasyonu sağladığı sürece iç mekanlarda yetiştirilebilir. Hasat etmek için, bitkinin tepesindeki sapları bir dizi yaprağın hemen üzerinden keserek budayın.

Yetişkin boyu: 12 ila 50 cm
Bakım gereksinimleri: Tam güneş; nemli, iyi drenajlı toprak

Dereotu

Dereotu ( Anethum graveolens ), farklı, keskin bir tada sahip, tüylü, eğrelti otu benzeri yapraklara sahiptir. Spoonemore, “Dereotu, özellikle daha soğuk iklimlerde veya kış aylarında, daha soğuk sıcaklıkları tercih ettiği için iç mekanlarda yetiştirilebilir” diyor. Hasat etmek için dış sapları kesin ve iç sapların büyümeye devam etmesine izin verin.

Olgun boy: 18 ila 24 inç
Bakım gereksinimleri: Tam güneşten kısmi gölgeye; nemli, iyi drenajlı toprak

Kaynaklar »»
Diğer Haberler