Tıbbı ve Aromatik Bitkiler

Zencefil

Zingiber officinale

Diğer İsimler Ginger

Familya Zencefilgiller ( Zingiberaceae )

Sınıf Bir çenekliler ( Monocots )

Bölüm Kapalı tohumlular ( Angiosperms )

Takım Zingiberales

Kullanılan Kısım Kök (kurutulmuş veya taze)

Yetiştiği Bölgeler Güneydoğu Asya, Hindistan, Malezya, Diğer Tropikal Bölgeler

Etken Maddeler Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine.

Zencefil
Yaşam Ortamı
yagmurlu gunesli bulutlu
En Fazla Uzama 0.1 - 0.5 mt
En Fazla Yayılma 0.1 - 0.5 mt
Nihai Süre Olgunlaşma 2 - 5 yıl

Keskin tadı ve kokusuyla zencefil yeni yeni şifalı bitki olmaktan çıkıp tazesiyle de mutfaklarımızda yer almaya başlamıştır.

Zencefil bitkisi sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.

Grip ve soğuk algınlığında bedeni ısıtmada ve terlemede etkilidir. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.Bu etkileri sağlamak üzere zencefilin dekoksiyonu kullanılır. Elinizde tozu ya da dilimlenmiş kök parçaları varsa bunlardan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine konulup önce kaynama noktasına kadar ısıtılır.

Sonra, ateş kısılarak 5-10 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyon istendikçe içilebilir. Dekoksiyon yöntemi ile hazırladığınız çayı boğaz enfeksiyonlarında gargara içinde kullanabilirsiniz.

OKU: Zencefil Faydaları ve Ekimi nasıl yapılır?

Sindirim salgılarını artırır

Hazımsızlık, mide ve bağırsakların gazlı olması ve karın ağrısı durumlarında sindirim salgılarını artırır ve gaz söktürücü etkiler yaparak iyileştirici olur.Mide ülserine ayrıca faydalıdır.

Kandaki kolestrol miktarının % 85 ini üreten karaciğerdeki kolestrol üretimini durdurur.Trombosit aktive eden faktör(PAF-platelet activating factor) etkisini azaltarak kalp krizine sebep olabilen pıhtılaşmayı önler.

Zencefil alerji ve astıma karşı etkili

Zencefil PAF etkisini azaltıcı özelliği sayesinde alerji ve astıma karşı etkilidir.

Çayının sinirler üzerinde de  etkisi önemli derecededir. Sinir hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olurken, sinirsel hastalıklardan koruyucu özelliği vardır.Ayrıca düzenli zencefil çayı tüketmek alzheimer hastalığı riskini de azaltıyor.

Zencefil şeker hastalarına iyi gelmektedir ve ayrıca kandaki yağ düzeyini düşürerek damarları korur.

Yeni yeni büyük marketlerde ve aktarların raflarında gördüğümüz taze tüketimi de detox sularında ve salatalarda sıkça karşılaşmaktayız.

Zencefil Tozu

Uzak doğuya özgü olarak bilenen ve  kullanılan zencefili toz olarak kullandığımız gerek çaylarda gerekse  yemeklerde baharat olarak kullanabiliriz.

Özellikle kış aylarında ballı zencefilli çaylar,  toz veya tazesiyle yapacağınız karışımlar sizi hem gripten koruyacaktır hemde öksürük tedavisinde etkilidir.Solunum yolları rahatsızlığı olanların ciğerlerini genişleterek daha rahat nefes alıp vermelerini sağlar. Zencefilin balgam söktürücü etkisi de vardır.

Kolon kanserine karşı zencefilin önemli ölçüde önleme özelliği vardır. Yapılan araştırmalara göre kolorekral kanser hücrelerinin büyümesini engelleyerek kolon kanserini önler.

Kısacası  zencefili her mevsimde her şekliyle mutfağınızdan ayırmamanız gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi 1 yıldan fazla elinizde olan bitkileri kullanmayın.

Her gıda takviyesinde olduğu gibi mucizevi bitkileri  düzenli olarak ilaç kullanan bireyler doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır. Herşeyin olduğu gibi zencefilinde fazlası zarardır.

Özet

Ballı zencefil kışın vazgeçilmez kurtarıcısıdır. Bir fincan kadar balın içerisine 1,5 çay kaşığı zencefil koyarak iyice karıştırınız. Zencefilin tadı biraz acıdır. Damak tadınıza göre isterseniz zencefil bal karışımının oranlarını ayarlayabilirsiniz fakat zencefilin tadını mutlaka almanız gerekiyor. Bunu sabah akşam aç karnına tüketmeniz yeterlidir.

Kaynaklar »»