Tıbbı ve Aromatik Blog

Bitkiler Neden Uçucu Yağ Sentezler

Bitkiler Neden <b>Uçucu Yağ Sentezler</b>

Özellikle son yıllarda doğal yaşama daha çok önem verilmesi ile beraber aromaterapininde hayatımızda yeri ayrı bir önem kazanmıştır. 

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Bitkiler Neden Uçucu Yağ Sentezler

Özellikle son yıllarda doğal yaşama daha çok önem verilmesi ile beraber aromaterapininde hayatımızda yeri ayrı bir önem kazanmıştır.

Aromaterapi bitkilerin kök, yaprak veya çiçeklerinden damıtarak elde edilen yağların hastalıkları önlemek yada var olan olan hastalıkları tedavi etmek amacı ile kullanılmasıdır.İbn-i Sina uzun yıllar önce kitabında damıtma cihazının şemasını çizerek bitkilerin şifasını gün ışığına çıkarmıştır.

Eski çağlarda sıkça kullanılan bu tedaviler, nüfusun ve teknolojinin artışıyla yerini bu bitkilerden üretilen elde edilmesi daha kolay ve daha ucuz sentetik ilaçlara bırakmıştır. Yıllar içinde mikroorganizmalar sentetik ilaçları tanımış ve direnç kazanmışlardır; ancak aromaterapi yağları mikroorganizmalarında yapıtaşlarında bulunduğu için bunlara direnç kazanılması söz konusu değildir.

İlginizi Çekebilir: Fitoterapi: Bitkilerle Tedaviye Dikkat (!)

Bitkiler Neden Uçucu Yağ Sentezler

Uçucu yağların özellikleri

  • Kötü kokulu ucucu yağların itici (repellent) özelliği vardır. Bu tip ucucu yağlar bulundukları bitkileri hastalıklara, zararlılara ve otobur hayvanlara karşı korumaktadır. Güzel ve hoş kokulu ucucu yağların ise  çekici ( atraktif) özelliği mevcuttur. Bu tip ucucu yağlar ise başta bal arıları olmak üzere pek çok böceği çekerek tozlaşmayı sağlar.
  • Sıcak ve kurak iklim bölgelerinde yetişen bitkiler ucucu yağ üreterek aşırı sıcaktan korunmaya çalışırlar. Çünkü ucucu yağlar ucucu olma özelliklerinden dolayı uçma anında bitkiden ısı çekerek serinlik etkisi yaratırlar.
  • Ucucu yağların çoğunluğu bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı etkilidir. Güçlü antimikrobiyal etkileri sayesinde mikroorganizmaların çoğalmasını engellerler.

İlginizi Çekebilir: Uçucu Yağlar aklınızı alacak 6 kullanımı

Örneğin;

  • Kekik ve nane ucucu yağları antibakteriyel etkisi
  • Okaliptüs  ve Melisa ucucu yağları antiviral etkisi
  • Biberiye ve Adaçayı  ucucu yağları ise antioksidan etkisi çok güçlü olan bitkilerdir.

4. Bazı ucucu yağlar yabancı ot ve tohumların çimlenme  ve sürmesini engelleyerek ( allopatik etki) bitkilerin rahaat gelişebileceği izole bir alan oluştururlar.

1 g karanfil yağı için; 5 kg karanfil tomurcuğu

1 kg kekik yağı için; 50 kg kekik yaprağı

1 kg gül yağı için; 3 ton gül çiçeğine ihtiyaç vardır.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler