Tıbbı ve Aromatik Blog

Bitkisel Bağırsak Temizleme Yöntemleri

Bitkisel Bağırsak Temizleme Yöntemleri

Bağırsak Temizleme Yöntemleri ile yapılan uygulamalar sağlığımız için yapılması gereken önemli uygulamalardan birisidir. Bağırsak çeperleri zararlı bakteri, mantar ve bu organizmaların atıklarıyla bir tabaka halini alır.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

Bitkisel bağırsak temizleme yöntemleri ile yapılan uygulamalar sağlığımız için yapılması gereken önemli uygulamalardan birisidir. Bağırsak çeperleri zararlı bakteri, mantar ve bu organizmaların atıklarıyla bir tabaka halini alır. Kolonlarda atık maddeler zamanla birikir ve sağlıklı beslenme yoluyla bu maddeler dışarı atılmazsa bazı sağlık problemlerine yol açabilir, bu problemler kabızlık, şişkinlik, bağırsak gazı, hazımsızlık, göbekte aşırı şişkinlik ve gerginlik hissi, sinirlilik, alerjik hastalıklara yatkınlık gibi sayılabilir.

Öncelikle Bağırsaklarımızı atık borusu gibi düşünebiliriz. Bu atık borusundan, katı atıkları süpürmesi için yeterince sıvı geçmiyorsa zamanla bu borularda tıkanma meydana gelecektir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre bağırsak ve beyin arasında önemli bir bağlantı mevcuttur.  Bağırsak ve beyin arasında yer alan bu ilişkiye göre sağlıklı bağırsaklar sağlıklı beyin, sağlıklı bir beyin ise sağlıklı bağırsaklar anlamına geliyor.

Bitkisel Bağırsak Temizleme Yöntemleri

Bağırsakları çalıştırmak için gerekenler özetle lifli gıdalar, doğal beslenme, yemeği iyi çiğneme, yeterli su alımıdır. Aşağıda ise bu özeti biraz daha genişleterek doğal bağırsak temizliği ( kolon temizliği)  hakkında bilgi verdik.

1- Öncelikle günde 8 bardak yani ortalama 1,5 litreden az su içmeyeye çalışılmalı kişiden kişiye ve mevsime göre bu oran artabilir ama yetişkinler için bu miktardan az tüketmemeye gayret edilmelidir. Doğal yollardan bitkisel bağırsak temizleme için su idealdir. Sadece su içerek bile bağırsaklarınızı temizleyebilirsiniz ama eğer bir tıkanıklık varsa aşağıdaki yöntemlerden biri yada bir kaçı işinize yarayacaktır. Ayrıca gün içinde su içerken günlük ihtiyacınızın tamamını bir anda tüketmeyin. Gün içine yayın.

2- Sabahları aç karnına iki adet kayısı kurusu yenebilir. Kuru kayısı üzerine bir bardak ılık su içilmesi bağırsakları yumuşatarak harekete geçirebilir.

3-  Çorba ve salatalara, limon, zerdeçal, biberiye, karabiber gibi baharatlar katılabilir.  Karabiber’de etkili bir bağırsak çalıştırıcı baharattır. Mümkünse tane halinde satın alın evinizde ihtiyaca göre öğüterek tüketin. Karabiber’in hem gaz giderici hem de bağırsak temizleyici etkisi vardır. Her tür yeşil yapraklı sebzeler bağırsak sağlığına olumlu etki edecek bitkisel besin öğeleri içerirler.

4- Keçiboynuzu meyvesi, bağırsak temizliği için kullanılabilecek besinlerden birisi. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizliyor. Ayrıca, astım alerji, saman nezlesi gibi problemlerde de fayda sağlayabiliyor. Meyveyi tükettikten sonra 1 bardak su içmek mideyi rahatlatabilir.

5- Rezene çayı’da bağırsak hareketliliği için etkili çaylardan birisidir ve aşırıya kaçmadan günde bir kahve fincanı içilmesi halinde kolon temizliği için yardımcı olacaktır. Günde bir fincandan fazla içilmemesi önerilir.

6- Etkili bir kolon temizleme için günde 20 dakika çok hafif tempoda yürüyüş veya ev içinde çok hafif karın egzersizleri yapıyoruz. ( Yere uzanıp bacaklarımızı karnımıza doğru çok hafif hareketlerle ve ağır çekimde 10 dakika çekiyoruz ). Bu hareketler sayesinde kolon hareketleri hızlanacak ve tıkanan borularda ki parçacıklar hareket haline geçecektir.

7- Keten tohumu da etkili bir kolon temizleyicidir. Keten tohumları sindirilirken geriye kalan posa şişerek bağırsaklardan geçer bu esnada bağırsakları harekete geçirir ve bir nevi bağırsak çeperlerini süpürür.

8- Doğal elma sirkesi ve bal da bağırsakları harekete geçirerek etkili bir bağırsak temizliğine katı sunabilir.

PERHİZ YA DA ORUÇ: Haftada bir yada iki kez perhiz yapın. Bu sırada vücut sindirilmemiş olan yağları sindirir ve genel bir rahatlama sağlar. Perhizden sonra soğan, sarımsak, yoğurt, kefir gibi gıdaları yiyerek kolon temizliğine destek olabilirsiniz.

Not: Genel bir şart olmasa da, büyük tuvalet ihtiyacı karşılanırken ister alaturka ister alafranga tuvalet olsun; ihtiyaç giderilmesinin alaturka pozisyonunda olması gerektiği yönünde bazı tavsiyeler mevcuttur.

Bağırsakların Tıkanmasına Yol Açan Etkenler Nelerdir?

Bağırsak Temizleme Yöntemleri nin başarıya ulaşması için özellikle kahve, kola, alkol  gibi içeceklere mesafe koymak iyi bir seçenek olabilir. Çayı ise açık çay halinde ve çok sıcak olmaması kaydıyla içebiliriz. Hamur işi türü katı besinler, rafine şeker içeren her tür tatlı, kızartmalardan uzak durmakta fayda var.  Her türlü et yenebilir ancak et taze et olmalı ve yanında bol sebze eşliğinde tüketilmelidir. İşlenmiş et ürünlerinden de uzak durmakta fayda var. Kafeinli içecekler, kızartılmış besinler, işlenmiş etler bağırsak sağlığına olumsuz etki edebilirler. Ayrıca aşırı şekerli ve unlu yiyeceklerde bağırsak florasını bozan besinler arasındadır.

Bağırsak Temizleme Yöntemleri Zayıflatır mı?

Sadece bir kaç günlük bağırsak temizleme yöntemleriyle 4-5 kilo vermek mümkündür. Atılan bu kilolar, sadece bağırsaklarda birikmiş ve her gün bizi zehirleyen atık maddelerdir.Aynı zamanda  sağlıklı ve temizlenmiş bir kolon sistemi demek hızlı bir sindirim ve hızlı metabolizma anlamına gelmektedir. Bağırsak Temizleme Yöntemleri başarı ile uygulandığı takdirde vücut toksin maddelerden arınacak ve tüm metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.

Not: Daha ciddi problemlerde lütfen doktorunuza başvurunuz. Bağırsak Temizleme Yöntemleri yazımız ilaç uygulaması değil doğal beslenme tavsiyesidir.

Kaynaklar »»
Diğer Haberler