Tıbbı ve Aromatik Blog

A Vitamini Faydaları – Hangi Bitki ve Besinlerde Bulunur?

<b>A Vitamini Faydaları</b> – Hangi Bitki ve Besinlerde Bulunur?

Güneşten zarar gören ya da akneli ciltlerin yanında, son yıllarda cilt kanseri tedavisinde de adından sıkça bahsedilmektedir. Kabak, brokoli, havuç, patates, portakal, şeftali, ıspanak, kayısı ve kavun gibi şifalı bitkiler yiyerek, ayrıca buğday, mantar ve baklagiller tüketerek de A Vitamini alınabilir.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

A Vitamini Faydaları, Nelerde, Hangi Besinlerde Bulunur?

A Vitamini Faydaları, Nelerde, Hangi Besinlerde Bulunur?

Diğer vitaminlere istinaden suda değil, A Vitamini; yağda çözünür.

A Vitamini Faydaları ve Vücuda Etkileri

Güneşten zarar gören ya da akneli ciltlerin yanında, son yıllarda cilt kanseri tedavisinde de adından sıkça bahsedilmektedir. Sıcak yaz günlerinde, güneşin zararlı ışınlarının, olumsuz etkilerinden korur, körlüğü ve diğer çeşitli göz problemlerini önler. Kemik gelişimi, cilt sorunlarının engellenmesi ve üremede etkin rol oynar. Sindirim sisteminde oluşabilecek sorunların tedavisini sağlarken, mevsimsel hastalıkların oluşmasını engellemektedir.

A Vitamini nelerden sağlanır?  Hangi Besinlerde Bulunur ?

Yiyecekler dışında, güneş kremleri, güneş sütleri ve güneş yağlarından alınabilir. Süt, tereyağı, yumurta, balık yağı ve karaciğer gibi hayvansal ürünlerden alınabilir.

Bitkilerdeki pigmentler içimizde A vitaminine dönüştürülür.

İNCELE: Brokoli karaciğer kanseri riskini azaltabilir

Kabak, brokoli, havuç, patates, portakal, şeftali, ıspanak, kayısı ve kavun gibi şifalı bitkiler yiyerek, ayrıca buğday, mantar ve baklagiller tüketerek de A Vitamini alınabilir.

A Vitamini Eksikliği?

Farklılık şiddetine göre değişir;

Gece körlüğüne ve körlüğe neden olabilir. Diş bozuklukları, çürümeleri ve diş eti hastalıkları vb. sağlık problemleri meydana gelebilir. Kuruyan ve sertleşen deri gözlemlenebilir. Göz kuruluğu, sivilcelerde artış, açsızlık hissi, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması, saçlarda kepek, ağızda yara, cilt kuruluğu, halsizlik, sık ve kolay hastalanma, baş ağrısı, uyku kalitesinin bozulması, mide bulantısı, ishal, kusma, kaşıntı, eklem ve kemik ağrıları, düzensiz adet görme ve saç dökülmesine sebep olabilir.

OKU: B3 Vitamini Faydaları – Hangi Bitki ve Besinlerde Bulunur?

A vitamininin fazla alınması durumunda ise zehirlenmeye benzer bir rahatsızlık ortaya çıkar.

Hamileler ve Çocuklarda;

  • Özellikle çocuklarda boy uzamamasının ve kilo alınamamasının sebebi yetersiz A vitamini alındığının işareti olabilir.
  • Hamileler, sıkıntılı doğum oranının armasına sebep olabilir. Bu nedenle hamilelikte, A vitamini için önce doktora danışmak gerekir.
  • Ayrıca bi çelişki gibi gelse de, bebeğin anne karnındayken sağlıklı bir şekilde gelişimi için gebelerin doktor kontrolünde ve yeterli olabilecek miktarda A vitamini almaları da belirtilmiştir.
Kaynaklar »»