Tıbbı ve Aromatik Blog

C Vitamini Faydaları – Hangi Bitki ve Besinlerde Bulunur?

<b>C Vitamini Faydaları</b> –  Hangi Bitki ve Besinlerde Bulunur?

C Vitamini ısıya karşı hassastır pişirme gibi durumlarda etkisini kaybedip bozulur. Fakat bunlara rağmen tüm taze sebzeler,  yararlı bitkiler,  taze meyveler ve taze etler değişik miktarlarda C Vitamini içermektedir.

Google News Logo

İçeriklerimizden hemen haberdar olmak için Google News’ten ücretsiz abone olun.

Abone Ol

C vitamini faydaları nelerdir? Hangi Bitki ve Besinlerde Bulunur? C Vitamini, suda eriyen ve çok faydalı bir Vitamindir.
Diğer adı askorbik asit olan C Vitamini, skorbüt hastalığına tedavi bulmak amacıyla çok uzun yıllar süren araştırmalar sayesinde bulunmuştur. Adının anlamı da “anti-scurvy” yani “skorbüt’e karşı” denebilir. Hastalığı tedavi etmeyi başardığı için konulmuştur.

Birçok bitki ve hayvan glikozdan kendilerine C Vitamini üretebilmektedir. İnsanlar ve kendi C Vitaminini üretemeyen diğer canlılar bu vitamini dışarıdan almaktadırlar.

C Vitamini Faydaları Hangi Besinlerde Bulunur? 

C Vitamini ısıya karşı hassastır pişirme gibi durumlarda etkisini kaybedip bozulur. Fakat bunlara rağmen tüm taze sebzeler,  yararlı bitkiler,  taze meyveler ve taze etler değişik miktarlarda C Vitamini içermektedir.

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

C Vitamini içeren besinler çiğ olarak tüketilebilecek niteliktedir. “C Vitamini nelerde bulunur?” sorusunun cevabına yanıt olabilecek besinler aşağıda listelenmiştir. [1]

C Vitamini Faydaları –  Vücudumuza sağladığı yararlar nelerdir?

Demirin emilimini artırmada rol oynar.
Vücudumuza giren zararlı virüslerin hareketliliğini engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Açık yaraların kapanmasında görevli enzimlerin meydana getirilmesinde sorumludur.
A, B ve E vitaminlerinin daha sağlıklı kullanılmasını sağlar.
Güneş ve güneş gibi güçlü ışıklara karşı gözlerimizi korur ve katarakt oluşumunu erteler.
Kanserle mücadelede etkili maddelerdendir.
Kılcal damarları güçlendirir.

C Vitamini eksikliğinde olabilecek rahatsızlıklar nelerdir?

İştahta azalma, vücut direncinin azalması (enfeksiyonlara karşı), diş ve diş etinde şişme ve kanamaları, yorgunluk hissi, ateşlenme, kansızlık, eklemlerde şişme, yaralarda iyileşmelerin gecikmesi ve Skorbüt hastalığı gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Tüketim Dozu

vitamini ince bağırsak tarafından alındıktan kısa bir süre sonra emilmektedir
Daha çok tüketip daha sağlıklı olacağım diye bir şey yoktur. Fazlası B vitaminini azaltmaktadır. Böbreklerde taş oluşmasına sebep olmaktadır.

Sigara içen insanlar normal olanın iki katı kadar almalıdır. Gebeler ve sporla ilgilenenler de, günlük alınması gereken miktarın üzerinde alabilir.
Yetişkinler için günlük doz için 75 – 100 mg aralığı yeterlidir. Sporla uğraşanlar, günlük 250 – 500 mg aralığında alabilirler.

Kaynak: Vitaminler / C [1]

Kaynaklar »»
Diğer Haberler