Tıbbı ve Aromatik Yemekler

Avakado Nasıl Yenir? Faydaları Nelerdir? Avokado Tarifleri

Avakado Nasıl Yenir? Faydaları Nelerdir? Avokado Tarifleri

Adı bilinse de beslenme sistemimize girmeyen meyvelerden birisi avokado.  Tam olgunlaşmış bir avakado ile çok güzel salatalar ve ezmeler hazırlamak mümkün.

Avakado Nasıl Yenir? Avakadonun Faydaları Nelerdir? Adı bilinse de beslenme sistemimize girmeyen meyvelerden birisi avokado.  Tam olgunlaşmış bir avakado ile çok güzel salatalar ve ezmeler hazırlamak mümkün. Hatta resimde gördüğünüz gibi pişirerek de tüketilebilir. Avokado faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Avokado yaprağı ‘da çok faydalıdır.

Avakado Faydaları Nelerdir?

Çok zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır. A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olup, yetersiz beslenenler için tavsiye edilir. C ve E vitaminleri ile birlikte yapısında bulunan diğer bileşimler güçlü antioksidan olmasını sağlayarak; kalp-damar ve bağışıklık sağlığını korur, yaşlanma etkilerini geciktirir.

İlginizi çekebilir: Avokado Yağı

Avakado Nasıl Yenir?

Bu değerli meyveyi kullanmak isteyenlerin en çok sorduğu soru: Avakado Nasıl Yenir sorusudur. Avakadoyu olgunlaştırarak yemek gerekmektedir. Avokadonun ham olanı sert olur ve acımsı bir tadı vardır. Marketten temin edilen bu meyve; oda koşullarında 3-4 gün  bekletilerek yumuşaması ve renginin koyulaşması sağlanır. Olgunlaştıktan sonra ise yapılan tarifler:

Avakado Ezmesi ve Avakado Salatası Nasıl Yapılır?

Olgunlaşan meyve, uzunlamasına ortadan ikiye kesilir ve çekirdeği çıkarılır. İnce ince dilimler halinde doğranır, tuzu baharat ve limon eklenerek salatası yapılır. Dilenirse; soğan, nane, maydanoz, domates eklenebilir. Avakado ezilip yukarıdaki tarif aynen uygulandığında ise avakado ezmesi elde edilmiş olur.

Aynı şekilde; ezilmiş olan meyveye sarımsaklı yoğurt karıştırılarak yenebilir. Bunun yanında Omleti, sotesi de yapılabilir.

Avakado Salatası Tarifi

Malzemeler:

  • 3 tane avokado
  • 1 tane limon
  • 1 adet kırmız biber
  • 1 adet salatalık
  • Biraz  maydonoz
  • İsteğe göre az miktarda kuru veya yeşil soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • Biraz roka ve tereotu
  • Zeytinyağı ve birazda tuz

Avakado Salatası Yapılışı: Avakadolar kabuklarından bir kaşık yardımıyla ayrılır. ( Kabukları bir tabak şeklinde bırakmaya özen göstermek gerekir. Süs için tabiki ). Kalan meyveli kısım bıçakla ince dilimlenir. Üzerine, yukarıda yazılan doğranmış sebzeler eklenir. Tuz, limon ve zeytinyağı eklenerek, bu karışım kabukların içine doldurulur ve doğal bir görünüm elde edilir.

Avakado Ezmesi

Malzemeler:

  • 1 adet olgun avokado
  • 1 diş dövülmüş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytin yağı
  • Az miktarda karabiber ve tuz

Yapılışı: Avakodo ikiye kesilir ve bir kaşıkla içi oyulur, oyulan kısım çatalla ezilir. Diğer malzemeler eklenip iyice karıştırılır. Elde edilen karışım kabuklara dökülerek servis yapılır.
Olgun avakadoyu ikiye kesin. Çekirdeğini çıkarıp içini tatlı kaşığıyla oyun. Kabuklarını servis ederken kullanabilirsiniz. Oyduğunuz kısmı çatalla ezin.
Diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Avokado kabuklarına ezmeyi koyup servis edin.

Fırında Avokado Nasıl Yapılır?

Bir adet avokado alınır ve içi yarılarak çekirdeği çıkarılır. Fırın, 110-120 dereceye ısıtılır ve avokado içerisine atılır. Arzu ettiğiniz kıvama gelene kadar, 30-40 dakika arası fırında pişirilir.

Böbrek Taşlarını Düşürmek için Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Avakado Yaprağı Faydaları

Avokado yaprağı da çok faydalıdır. Böbrek taşı ve safra kesesi taşında, böbrek, prostat ve idrar yolları iltihaplarında, mide ülseri ve gastrit gibi pek çok alanda kullanılır. İçeriğinde bulunan glutathion güçlü bir antioksidan olup çok iyi bir hücre koruyucusudur.

Böbrek taşlarını düşürmek için avakado yaprağı çayının yapılışı:

1 yemek kaşığı kurutulmuş avokado yaprağı kaynamakta olan bir bardak suyun içine atılır ve kısık ateşte 6-7 dakika kaynatılır. Bu çay üç gün boyunca günde bir çay bardağı kadar içilir. Daha sonra bir kaç gün ara verilerek tekrar demlenerek devam edilebilir.